петък, 20 август 2010 г.

40% ръст в търсенето на квартири в София

С почти 40% е нараснал броят на отдадените под наем жилища в София през първите десет дни на август спрямо същия период на юли, отчитат от Адрес. Август традиционно е силен за пазара на наеми на столицата, но динамиката от началото на месеца изненадва дори брокерите.

Наемните цени на двустайните квартири в устроените квартали на София варират между 190 и 280 евро на месец, като най-голям обем сделки се сключват на нива от около 200 евро, сочат данните на агенцията. Най-търсените квартали остават тези по трасето на метрото – Младост, Дървеница, Изток, Люлин. Около 10% от всички договори се подписват в левове, а не в евро, каквато е масовата практика.

Според данните на агенцията наемодателите могат да отстъпят от 10 до 35 евро от исканата цена, ако наемателите им допадат. Друг метод за намаляване на наема е заплащането на няколко месеца авансово или подписване на по-дългосрочен от стандартния едногодишен договор.

Очакванията на брокерите са повишеното търсене да не се отрази на цените в посока покачване, тъй като за всеки търсещ има между 7 и 8 подходящи предложения. Това прави сделките бързи – договор се подписва за период от един до четири дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар